Pierwszym odwiedzonym miejscem było Centrum Usług Społecznych w Czarni, gdzie uczestniczki wyjazdu spotkały się z twórczyniami rękodzieła z Kurpi, a także wzięły udział w warsztatach przygotowywania tradycyjnych potraw kurpiowskich pn. „CIASTO OBRZEDOWE (KTÓREGO SIĘ NIE JE) – BIŚKI – czyli zwierzęta domowe robione z ciasta”, „NOWELATKO – magiczna postać symbolizująca pasterza i 12 zwierząt wedle kalendarza obrzędowego” i „FAFERNUCHI – ciasto z marchwi w formie kopytek z miodem i pieprzem”. Warsztaty poprowadziły kurpiowskie gospodynie z KGW we wsi Długie. Po degustacji uczestnicy udali się na wieczorny spacer po Rezerwacie Czarnia.
Drugi dzień rozpoczął się od wizyty w skansenie kurpiowskim w Wachu. Tam uczestniczki wyjazdu spotkały się z lokalnym mistrzem, animatorem, rzemieślnikiem – bursztyniarzem, który poprowadził warsztaty z obróbki bursztynu.
Następnym punktem programu był udział w Turnieju Wsi w Surowem – imprezie plenerowej pod hasłem „Jak dobrze mieć sąsiada". Jedną z atrakcji był występ lokalnych zespołów „Carniacy” i „Kurpiowszczyzna” z Myszyńca, którzy przedstawili widowisko folklorystyczne będące częścią wesela kurpiowskiego.
Trzeciego i zarazem ostatniego dnia uczestniczki wyjazdu wzięli udział w 34. edycja Jarmarku Kurpiowskiego im. Stanisława Sieruty w Myszyńcu. W ramach Jarmarku odbył się przegląd zespołów ludowych, solistów, grup śpiewaczych, kapel, instrumentalistów i gawędziarzy oraz liczne warsztaty i spotkania z twórcami ludowymi.
Po tak intensywnych, pełnych emocji trzech dniach wyjazdu uczestniczki szczęśliwe i być może nieco zmęczone powróciły do Opoczna.
© 2019 URZĄD MIEJSKI W OPOCZNIE
SIEDZIBA URZĘDU MIEJSKIEGO W OPOCZNIE: STAROMIEJSKA 6, 26-300 OPOCZNO