Wyjazd był organizowany w ramach realizacji projektu „Opoczno 2.0 - nowe otwarcie: Opoczno - bezpieczny ekologicznie regionalny ośrodek przedsiębiorczości o rozpoznawalnej marce i silnym poczuciu tożsamości lokalnej mieszkańców”, finansowanego ze środków Norweskiego Mechanizmu Finansowanego na lata 2014-2021 w ramach programu „Rozwój Lokalny”. Projekt ma na celu przeprowadzenia spotkań z lokalnymi twórcami oraz warsztatów lokalnego rękodzieła, zorganizowanie zwiedzania miejsc związanych z tradycją regionu, a także degustacje lokalnych potraw.
Pierwszy wyjazd, który rozpoczął serię, odbył się w malowniczej scenerii Kaszub dzięki uprzejmości Kaszubskiego Uniwersytetu Ludowego. Uczestniczki wyjazdu mogły zapoznać się z techniką malowania na szkle oraz wykonywania kaszubskich kwiatów z bibuły.
Drugi z serii wyjazdów studyjnych obejmował region Podlasia, gdzie grupa poznała w jaki sposób pasję i zamiłowanie łączyć z przedsięwzięciami promującymi region oraz wpierającymi lokalne społeczności. Podlasie przywitało panie warsztatem z pieczenia ciasta marcinka, które zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych. Poznanie działalności stowarzyszenia Hajnówka Centralna – Stacja Kultura, które łączy podlaskie zwyczaje, kulturę, folklor z artystycznymi działaniami, teatrem oraz z międzynarodowym wolontariatem. Dodatkowo grupa zwiedzała Muzeum i Ośrodek Kultury Białoruskiej w Hajnówce prezentujący kulturę mniejszości Podlasia. Wyjazd był okazją do poznania tradycyjnych wyrobów z regionu – podlaskie perebory, które panie mogły podziwiać podczas wystawy ”Historie utkane z nici – stare rękodzieło dla przyszłości”. A ich proces powstawania uczestniczki wyjazdu zapoznały w trakcie przeprowadzonych warsztatów tkackich.

Working together for a green competitive and inclusive Europe Wspólnie. Działamy na rzecz Europy zielonej, konkurencyjnej i sprzyjającej integracji społecznej. Projekt Opoczno 2.0 - nowe otwarcie: Opoczno - bezpieczny ekologicznie regionalny ośrodek przedsiębiorczości o rozpoznawalnej marce i silnym poczuciu tożsamości lokalnej mieszkańców.